Frissítés! Egy 2016 novemberi törvénymódosítás alapján, jelenleg csak úgy lehet Magyarországon külföldi intézményben teljesíteni a tankötelezettséget, ha nem Magyarországon tartózkodik a gyerek. Ez új utak keresésére ösztönzi a szabadtanulást választó szülőket. Talán így jobban is megélhető, hogy a szabadtanulás nem az iskola tagadása, hanem egy új felnövekedési, együttélési paradigma.
********************************************************************************************
Az első logikus kérdés az, hogy legális-e Magyarországon az unschooling? Az ösztönös válasza erre mindenkinek, hogy á, az kizárt! De ha azt kérdezed, hogy lehet-e Magyarországon magyar állampolgárnak szabadon tanulva teljesítenie a tankötelezettséget, akkor már jobbak az esélyek a pozitív válaszra.

Magyarországon tankötelezettség van.

Nkt. 45. § (1) Magyarországon – az e törvényben meghatározottak szerint – minden gyermek köteles az intézményes nevelés-oktatásban részt venni, tankötelezettségét teljesíteni.

Ugyanakkor a tankötelezettség nem csak iskolában, és nem csak állami vagy magyarországi iskolában teljesíthető.

Nkt. 45. § (5) A tankötelezettség iskolába járással, vagy ha az a tanuló fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából nem hátrányos, a szülő kérelmére magántanulóként teljesíthető.

Nkt. 91. § (1) Magyar állampolgár engedély nélkül folytathat tanulmányokat külföldön és tankötelezettségét külföldi nevelési-oktatási intézményben is teljesítheti.

Magyarul: magyar állampolgár lehet magántanuló, ebben az esetben egy Magyarországon jogszerűen működő iskola tanrendje szerint kell haladnia. Ebben lehet rugalmasság, de jelenleg nem ismerek olyan rendszert, amiben megvalósulhat maradéktalanul a szabadtanulás. Ettől még ez lehet egy nagyon értékes és támogató közeg, de elkerülhetetlen bizonyos, még ha apró kompromisszumok megkötése.

A másik verzió olyan külföldi nevelési-oktatási intézménybe iratkozni, ahol az unschoolingot ismerik és elismerik. Ez lehet az a keret, amiben egy elkötelezett szülővel maga mögött egy gyerek valóban a maga érdeklődését követve ismerkedhet meg a világgal – azaz a világnak azzal a szeletével, ami őt a legjobban vonzza.

Szülőként, ha magad akarsz felelősséget vállalni a gyermeked bevezetéséért a világba, elengedhetetlen, hogy felkészült légy a jogaidat illetően. (Nagyszerű lehetőség, hogy megoszd a gyerekeddel is. Nevezzük – adózva az usnchoolingot hírből sem ismerő gyerekkorunknak – állampolgári ismereteknek :).)

Jó, ha tudod, hogy a hatóságok leggyakrabban nem a gyereked vagy a családod szempontjait helyezik előtérbe. Megvannak a saját motivációik, pl. a szervezet statisztikája, mutatószámai. Ezen lehet bánkódni, de érdemesebb egyszerűen tisztában lenni vele, mint a kultúránk egyik – talán kevésbé szerencsés – adottsága. Ezzel a szemlélettel eredményesebben tudsz megküzdeni (sajnos nem tudok jobb szót ide, bármennyire is igyekszem elkerülni a töltést) ha felkészültél. Olvasd el a jogi összefoglalót, kerülj tisztába a lehetőségeiddel, aztán vedd végig a konkrétumokat.

Ha támogatásra van szükséged, írj! Volt szerencsém alaposan kiművelődni hatályos jogszabályokból, hivatalokból. Szívesen átadom a saját tapasztalataimat.

Akkor is írj, ha van saját sztorid, amiből mások erőt meríthetnek.

Biztonsági kód:
security code
Kérjük, írja be a biztonsági kódot:

Submit